Support samt vanliga frågor och svar

Om du har några frågor om våra produkter kan du skicka ett e-postmeddelande till [email protected]. Vi svarar dig inom 24 timmar.

Vanliga frågor och svar

Här hittar du svaret på de flesta vanliga frågorna om våra produkter, underhåll och utbyte. Om du inte hittar svar på din fråga ber vi dig skicka ett e-postmeddelande till [email protected].

Beställning och underhåll 

 1. Var hittar jag uppgifter om filtret på min ventilationsenhet?

Det finns flera sätt du kan ta reda på vilket filter du behöver:

 • Det enklaste är att först se efter på etiketten med tekniska data på ventilationsenheten. Där står också namnet på produkten. Du kan då kontrollera om det överensstämmer med något av namnen på ventilationsenheterna i vår produktinformation. Det kan likväl hända att vissa tillverkare inte uppdaterar produktnamnen efter att de ändrat filterstorlekar. Därför bör du alltid kontrollera de faktiska filtermåtten.
 • Ett annat sätt är att läsa avsnittet med tekniska data i underhållshandboken. Se efter om produktnamnet och filterstorleken överensstämmer med produktbeskrivningen.
 • Du kan även ta ut filtret och kontrollera om dess mått överensstämmer med måtten som anges i vår produktinformation.

Observera att vi accepterar returer även om du beställt fel filter. Läs mer om vår returpolicy.

 1. Namnet på min ventilationsenhet skiljer sig från vad som anges på er webbplats. Emellertid är det samma filtermått, och ventilationsenheten ser ungefär samma ut. Kan jag använda dessa filter?

En del tillverkare av ventilationsenheter producerar samma ventilationsenheter åt de andra varumärkena. Ibland ändras inte ens produktnamnet. Så generellt sett är svaret på din fråga ja. För säkerhets skull bör du ändå kontakta oss innan du beställer filter under sådana omständigheter via e-post till [email protected].

 1. Varför ska jag byta ut filtren?

Det fastnar olika typer av partiklar i filter. Dessa partiklar blockerar luftkanalerna genom filtret. Till följd av detta behövs mer energi för att transportera luften genom filtret. En ventilationsenhet med kontaminerat filter använder mycket mer elektrisk energi. Tryckfallet genom filtret ökar på grund av kontaminering, och så småningom slutar ventilationsenheten att leverera luften.

 1. Hur ofta behöver jag byta filter?

Enligt kommissionens förordning (EU) nr 1253/2014 krävs att tillverkare av ventilationsenheter installerar en anordning som indikerar när filtret behöver bytas ut. De huvudsakliga typerna av sådana indikeringsanordningar är tidur och tryckmätningsanordning:

 • Ett tidur ställs vanligtvis in för en viss period (t.ex. 90 dagar). Dock är det inte säkert att filtret behöver bytas ut enligt den inställda tidsperioden. Kontrollera därför om filtret är kontaminerat och verkligen behöver bytas innan du byter ut det, och justera tiduret enligt de aktuella behoven.
 • Tryckindikatorer mäter tryckfallet genom filtret. Om tryckindikatorn visar på kontaminering behöver du byta ut filtret.

Observera att garantin från ventilationsenhetens tillverkare kan upphöra att gälla om du inte byter filter i tid. Dessutom blir dina elräkningar högre på grund av kontaminerade filter.

 1. Varför kontamineras mitt filter så snabbt?

Kontaminering av filter beror i allmänhet på uteluftens kvalitet och filtrets tekniska egenskaper.

 • Om du befinner dig i kontaminerade områden som industriområden, nära vägar (särskilt asfalterade vägar) eller nära en byggarbetsplats är partikelmängden hög. Därför blir filter i sådana områden snabbare igensatta (i vissa fall till och med på mindre än två månader). Om det rör sig om permanent förorening i den omgivande miljön rekommenderar vi att ett grovt förfilter används i systemet.
 • Om du börjar använda ett effektivare filter fastnar det mer partiklar i det än tidigare, och det kan därför bli igensatt snabbare. Men trots det får du ju nu bättre kvalitet på luften i dina lokaler.
 • I synnerhet om du använder billiga filter (dock inte alltid) från tillverkare utanför EU kan de ha högre tryckfall. Detta kan därför ge dig ökade energiutgifter. Dessutom kan serviceintervallet vara kortare för sådana filter, vilket innebär att de blir snabbare igensatta.

 

 1. Vilken filterklass behöver jag?

Från och med den 1 juli 2018 gäller den nya ISO-standarden EN 16890, som ersatt den tidigare EN 779. Därför kommer du att märka att klassificeringen av filter har ändrats.

Enligt den nya ISO-standarden EN 16890 finns det fyra filterklasser: grovt, ePM 10, ePM 2,5 och ePM 1. Organisationen Eurovent rekommenderar att tilluftsfilter med filterklassen ePM 1 används i de flesta fall. Filterklassen ”grovt” eller ”ePM 10” gäller vanligtvis för förfilter och avluftsfilter. Klicka på följande länkar för att läsa mer om våra filterklasser och artikeln så här väljer du filter för era lokaler.

Frakt

 1. När levereras min beställning?

Vanligtvis behandlar vi din beställning inom en arbetsdag. Leveransen sker inom 2 till 7 arbetsdagar beroende på var du bor.

 1. Vilket kurirföretag levererar beställningen?

Beroende på region och vad du valt använder vi oss av DPD eller postbefordran. I särskilda fall kan vi använda en annan bud-/posttjänst, men det påverkar inte beställningsbeloppet och leveranstiden.

 1. Är min beställning försäkrad?

Om du betalat för din beställning med kreditkort är den försäkrad av ditt kreditkortsföretag. Om det uppstår problem under leverans ber vi dig kontakta oss via e-post till [email protected]. Vi kommer då att finna ut en lösning.

 

Betalningar

 1. Vilka betalningsmetoder kan jag välja mellan på filters4.eu?

I vår webbutik kan du betala med PayPal, genom direkt banköverföring eller med kreditkort utfärdat av Mastercard, Visa eller American Express.

 1. Är det säkert att betala på filters4.eu?

Absolut! Filters4Eu använder sig av PayPal. De hanterar alla våra betalningar. Du kan känna dig trygg i förvissningen om att dina betalningar hanteras i en säker miljö.

 

Returer

 1. Vilken är den slutliga tidsfristen för att returnera en beställning?

Tidsfristen för att annullera en beställning är 14 dagar. Efter denna förfallotid har du ytterligare 14 dagar på dig att returnera den oanvända produkten i ursprungligt skick och originalförpackning. Mer information finns på sidan Frakt och retur.

 1. Hur kan jag returnera mitt filter?

Skicka ett e-postmeddelande till [email protected] och informera oss om att du vill returnera de produkter du beställt. Vi kommer då att behandla din returförfrågan när vi fått ditt e-postmeddelande.

 1. Kan jag få mina pengar tillbaka när jag returnerat varor?

Om du inte är nöjd med produkterna du beställt och vill returnera dem så är det möjligt. Det är även möjligt att få ersättningsprodukter utan kostnad. Ansökan om retur skickar du till [email protected].

 1. Kan jag få ett annat filter om jag inte är nöjd med det som levererats?

Om du inte är nöjd med kvaliteten på våra produkter skulle vi vilja veta varför. Vi kommer då att tillsammans med dig komma fram till en lösning som är godtagbar för båda parter, vilket kan innebära att vi skickar en ny uppsättning filter till dig.